De Vergeet-mij-niet-weken in Vliethuis

Activiteiten in het kader van Wereld Alzheimer Dag 2022

De Vergeet-mij-niet-weken in Vliethuis

In het kader van Wereld Alzheimer Dag op 21 september heeft Voorschoten Voor Elkaar eind september/begin oktober de ‘Vergeet-mij-niet-weken’ georganiseerd. Alle activiteiten zijn kosteloos en vinden plaats in buurthuis Vliethuis. Belangstelling? Kom ook of meld je aan!

Maandag 19 en woensdag 21 september

De Mobiele Verwarring

Beleef deze educatieve escape­room en ervaar iets van de bijzondere wereld van mensen met dementie of een beschadigd brein. In deze professionele escaperoom vol puzzels (en met licht- en geluidseffecten) volbreng je in drie kwartier een missie met een groepje van drie personen. De escaperoom bevindt zich in een speciaal ingerichte caravan die op het terrein van buurthuis Vliethuis wordt geparkeerd.

Ongemerkt leer je belangrijke lessen en wordt er een groot beroep gedaan op jouw creatieve vaardigheden. Hierdoor verwerf je meer inzicht over hoe je kunt omgaan met een persoon met dementie of een beschadigd brein. Na de ervaring in De Mobiele Verwarring volgt een nabespreking waarin we ervaringen en inzichten bespreken.

Praktische informatie

De Mobiele Verwarring is bedoeld voor mantelzorgers, vrijwilligers die werken met mensen met dementie en professionals. Voor mantelzorgers geldt dat zij woonachtig zijn in Voorschoten of voor iemand zorgen die in Voorschoten woont. De escaperoom inclusief nabespreking duurt één uur. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Je kan een datum en dagdeel doorgeven en dan word je ingedeeld.

Na aanmelding hoor je uiterlijk 5 september je of je een plaats hebt. Let op! Bij de indeling gaan mantelzorgers vóór vrijwilligers en professionals.

Datum Dagdeel 1 Dagdeel 2
Maandag 19 september 9.00 - 13.30 uur 13.30 - 18.00 uur
Woensdag 21 september 9.00 - 13.30 uur 13.30 - 18.00 uur

Je kunt je telefonisch aanmelden via 071 - 561 90 01 of via e-mail: mantelzorg@voorschotenvoorelkaar.nl met vermelding van je naam (evt. organisatie), voorkeursdatum, dagdeel, mailadres en telefoonnummer. Aanmelden kan ook via het formulier op onze website.

Lees ook dit artikel over de Mobiele Verwarring op de website van NRC.

Woensdag 21 september

Feestelijke opening van het nieuwe seizoen van het Alzheimer Café

(Met een hapje en een drankje vanaf 19.00 uur)

Dementie: Wat is dat nu eigenlijk?
Gastspreker: Karin schokker

  • Wat gebeurt er in ons brein?
  • Welke vormen van dementie en is alzheimer hetzelfde als dementie?
  • Kan iedereen het krijgen?
  • Kun je het voorkomen?
  • Is alzheimer te genezen en wat zijn de behandelingsmogelijkheden anno 2022?
Donderdag 22 september

Het OdenseHuisOrkest (Kom meespelen of luisteren)

Op donderdag 22 september van 13.00 tot 15.00 uur organiseert het OdenseHuisOrkest een openbare repetitie. Iedereen met belangstelling is welkom om mee te komen spelen. Alleen luisteren mag ook. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. In verband met het aantal deelnemers/toehoorders is aanmelden gewenst via telefoon: 071 - 561 90 01 of e-mail: mantelzorg@voorschotenvoorelkaar.nl.

Donderdag 29 september, maandag 3 en dinsdag 4 oktober

De BeleefTV

De BeleefTV is speciaal ontwikkeld voor mensen met geheugenproblematiek en dementie en staat garant voor plezier en een positieve prikkeling van de hersenen. De verschillende spelletjes dagen de deelnemers zowel mentaal als fysiek uit. Het betreft een digitale activiteitentafel die bediend wordt met de vingers middels een touchscreen.

Gebrek aan activiteiten en prikkels verergert het proces bij verschillende vormen van dementie en hersenbeschadiging. Door het ruime en wisselende aanbod aan activiteiten is De BeleefTV de oplossing voor het tekort aan hersenactiviteit. Denk bijvoorbeeld aan een ‘jukebox’ met muziek, beelden uit de jeugd of een spreekwoordenspel. Daarnaast zorgt De BeleefTV voor vrolijkheid, gezelligheid en verbondenheid.

In het verlengde van Wereld Alzheimerdag hebben wij De BeleefTV voor een week in de Odensehuiskamer staan. Vanaf donderdag 29 september kan je komen spelen onder het genot van een lekker drankje en hapje. Je hoeft je niet op te geven, je bent van harte welkom om een kijkje te nemen en mee te spelen.

Wanneer: Donderdag 29 september van 12.00 tot 16.00 uur, maandag 3 oktober van 11.00 tot 16.00 uur en dinsdag 4 oktober tussen 14.00 en 15.30 uur.

19 september t/m dinsdag 4 oktober

Verkoopexpositie schilderijen

Van 19 september t/m dinsdag 4 oktober is er in Vliethuis een verkoopexpositie van schilderijen die als thema Alzheimer en het Vergeet-me-nietje hebben. Gemaakt door bezoekers van de Odensehuiskamer onder begeleiding van kunstgenootschap Voorschoten. De verkoopopbrengst komt ten goede aan de Odensehuiskamer en stichting Alzheimer Nederland.

Locatie van de activiteiten

Alle genoemde activiteiten vinden plaats in of bij buurthuis Vliethuis, Professor Einsteinlaan 2F in Voorschoten. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Voorschoten Voor Elkaar via telefoon: 071 - 561 90 01 of via e-mail: info@voorschotenvoorelkaar.nl.

Foto: De BeleefTV.com