Vijf tips: hoe blijf je als kleine zelfstandige financieel overeind?

Vijf tips: hoe blijf je als kleine zelfstandige financieel overeind?

Veel ZZP'ers worden hard getroffen door de coronacrisis. Hoe voorkom je schulden of grijp je in als die oplopen?

Vijf tips van schuldhulpverleners en een Nibud-expert.
(Bron: Anna Krijger, NRC)

1. Licht je financiën door

Het is altijd goed om je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten, maar zeker als je het (tijdelijk) financieel moeilijk hebt. Vaak blijkt dat je ongemerkt en onnodig geld uitgeeft. Denk aan overbodige abonnementen, maaltijdboxen of loterijen.

2. Praat over je zorgen

Vind je het moeilijk om over je financiële zorgen of (dreigende) schulden te praten? Stap over je schaamte heen en praat erover met een familielid, vriend of een professional. Iedereen kan in de problemen raken, soms door een verkeerde beslissing en soms door overmacht zoals corona. Praten helpt.

3. Wees moedig

Veel ondernemers zijn zo gehecht aan hun zelfstandigheid, dat ze het niet zien zitten om in loondienst te gaan. Toch is dat soms de oplossing. Bijvoorbeeld als het niet meer lukt om te sparen voor een pensioen. Stoppen met je bedrijf of het helemaal over een andere boeg gooien, kan een hele moedige beslissing zijn. 

4. Blijf aflossen

Leun niet achterover als je noodsteun ontvangt. Los achterstallige betalingen af, anders blijven de schulden oplopen. Probeer op een andere manier inkomen te genereren en bezuinig op je uitgaven.

5. Zoek op tijd hulp

Wacht niet met hulp zoeken totdat je al diep in de schulden zit. Klop nu al aan bij het Ondernemersloket van Voorschoten Voor Elkaar met vragen zoals: komen mijn inkomsten weer op het niveau van vóór de lockdown? Is mijn bedrijf wel levensvatbaar?

Lees ook: Gemeente wil ondernemers zo goed mogelijk ondersteunen

Foto: Freepik.com