Direct naar de inhoud van deze pagina

Mantelzorg

Mantelzorg

Mantelzorgers leveren een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Vaak onverwachts komt deze taak op hun pad. De zorg voor een naaste wordt meestal als vanzelfsprekend gezien en komt vaak neer op één persoon. Het kan fysiek en emotioneel uitputtend zijn. Gelukkig zijn er in Voorschoten een aantal plekken waar je terecht kan voor meer informatie, het uitwisselen van ervaringen en extra ondersteuning.

01a

Mantelzorgondersteuning

Lees hier verder wat Voorschoten Voor Elkaar voor je zou kunnen betekenen.

De Odensehuiskamer

De Odensehuiskamer Voorschoten is een plek voor ontmoeting en informatie uitwisseling voor mensen met geheugenklachten en/of beginnende dementie en hun mantelzorgers: een laagdrempelige inloop voorziening.

In de Odensehuiskamer wordt uitgegaan van eigen regie. Mensen met geheugenklachten, vergeetachtigheid of beginnende dementie (ondersteund door hun naasten) bepalen zelf op welk moment en hoe vaak ze naar de huiskamer willen komen. Ook kunnen ze zelf bepalen wat ze daar willen doen. Zij hebben hierbij zelf de regie en keuzevrijheid. Dit geldt ook voor mantelzorgers, kinderen e.a. naasten. Een Odensehuis is als het ware een 'vrijplaats' waar veel mogelijk is. Niets hoeft, alles kan. Wil je meer weten over de Odensehuiskamer Voorschoten? Lees meer op onze website onder het kopje Odensehuiskamer Voorschoten of neem contact met ons op.

iStock-541978332_super[1]

De week van de Mantelzorg

In 2017 organiseerde Voorschoten Voor Elkaar voor het eerst de week van de mantelzorg. Deze week zat vol activiteiten speciaal georganiseerd voor mantelzorgers. Zo waren er cursussen, lezingen en workshops. Sommige met een educatief karakter, maar ook veel activiteiten die gewoon leuk zijn om te doen. Ben je benieuwd hoe het is geweest? Bekijk het filmpje
Ook in 2018 zullen wij de mantelzorgers in het zonnetje zetten tijdens de mantelzorg 3-daagse. Houd onze website en nieuwsbrieven in de gaten. Wil je alvast meer weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Cursusaanbod voor mantelzorgers

Kijk bij ons cursusaanbod voor trainingen en cursussen voor mantelzorgers.

Mezzo

Mezzo is de landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een ander. Op www.mezzo.nl vind je allerlei informatie over mantelzorg.

Alzheimer Café / Alzheimer Nederland

Stichting Alzheimer Café Voorschoten biedt ondersteuning in de omgang met Alzheimer voor mensen met dementie, mantelzorgers, zorgverleners en andere belangstellenden. De informatie wordt versterkt via themabijeenkomsten waar ruim gelegenheid is elkaar te ontmoeten.
De bijeenkomsten vinden iedere derde woensdag van de maand plaats tussen 19.30 uur en 21.30 uur. De inloop is vanaf 19:00 uur.

De data in 2019:

Woensdag 16 januari - Dementie: veranderingen in gedrag (in de Merelhof)
Woensdag 20 februari - Dementie: het belang van slapen (in de Merelhof)
Woensdag 20 maart - De Odensehuiskamer e.a. ondersteuningsmogelijkheden
Woensdag 17 april - Dementie: het belang van slapen (Odensehuiskamer)
Woensdag 15 mei - Dementie en afscheid nemen (Odensehuiskamer)
Woensdag 19 juni - Dementie, het verhaal van een ervaringsdeskundige (Odensehuisk.)

Waar :

Ruimte Plus
Merelhof 7-11, 2251 DA Voorschoten
Er is voldoende parkeergelegenheid.
Heb je een probleem met vervoer? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.