Direct naar de inhoud van deze pagina

Wat is Mantelzorg?

Mantelzorg

jack-finnigan-751752-unsplash

Mantelzorgers leveren een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Vaak onverwachts komt deze taak op hun pad. De zorg voor een naaste wordt meestal als vanzelfsprekend gezien en komt vaak neer op één persoon. Het kan fysiek en emotioneel uitputtend zijn. Gelukkig is er in Voorschoten een aantal plekken waar je terecht kunt voor meer informatie, het uitwisselen van ervaringen en extra ondersteuning.

Wanneer ben je mantelzorger?

Verzorg je regelmatig vrijwillig een familielid, vriend of buren met een ziekte of beperking? En kan hij of zij daardoor thuis blijven wonen? Dan ben je 'mantelzorger'. Je geeft die zorg omdat je een persoonlijke band met die persoon hebt. Behalve verzorging, kan mantelzorg ook hulp bij dagelijkse activiteiten zijn. Mantelzorg kan intensief zijn, vooral naast een baan of als je gewoon elke dag naar school moet. Door mantelzorg kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en deelnemen aan de samenleving.

In Voorschoten zijn er ruim 6.000 mensen die voor een ander zorgen. Maar liefst 895 mantelzorgers zorgen zelfs meer dan 8 uur per week voor iemand en doen dat langer dan 3 maanden. Vaak combineren ze dat met een betaalde baan. Omdat de zorg zich over het algemeen richt op bekenden, vinden deze mantelzorgers deze zorg vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

Veel mantelzorgers doen hun werk in stilte. We zien hoe ze zorgen voor hun naaste en geen contact hebben met andere mantelzorgers. Tijdens de mantelzorg dag worden mantelzorgers feestelijk bij elkaar gebracht en kunnen ze even lekker ontspannen.

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven. Voor Voorschoten Voor Elkaar is het belangrijk om deze groep jonge mantelzorgers goed in beeld te krijgen, zodat we ze zoveel mogelijk kunnen helpen en ondersteunen bij deze vaak zware en ongevraagde taak.

Ben je mantelzorger en ben je nog niet bij ons bekend? Meld je hier aan en lees wat we voor je kunnen betekenen!