Op zoek naar een woning?

Op zoek naar een woning?

Kijk dan op deze pagina vol met tips voor woningzoekenden!

Bij Voorschoten Voor Elkaar komen er regelmatig vragen binnen die gaan over het vinden van een woning. Daarom hebben wij deze pagina op onze website gemaakt! Helaas kunnen we je niet helpen in de zoektocht naar een woning of een uitspraak doen over urgentie. Maar we kunnen je wel de juiste informatie geven en zo de zoektocht naar een woning makkelijker maken. We hebben hieronder verschillende opties voor je op een rij gezet. Ook hebben we een folder gemaakt die je hier kunt downloaden. Mocht er iets in staan dat niet (meer) klopt, laat het ons dan even weten via telefoonnummer 071 - 561 90 01 of e-mail: info@voorschotenvoorelkaar.nl.

Sociale huurwoning 

Indien je een laag inkomen hebt, dan heb je kans om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Sociale huurwoningen zijn woningen waarvan de huurprijs maximaal € 737,14 bedraagt. Om hiervoor in aanmerking te komen zijn er een aantal voorwaarden:

  • Je moet ingeschreven staan als woningzoekend bij Holland Rijnland. Dit kan je doen via de website: https://www.hureninhollandrijnland.nl/inschrijven/inschrijven.
  • Je inkomen mag niet te hoog zijn. 80% van de sociale huurwoningen wordt toegekend aan huurders met een maximaal inkomen van € 39.055. 20% van de woningen wordt toegekend aan huurders die een inkomen hebben van maximaal € 49.959.
  • Je moet een IB 60 formulier (inkomstenverklaring) aanvragen bij de belastingdienst. Dit formulier moet je uploaden bij je inschrijving bij Holland Rijnland. Je kunt het formulier aanvragen via telefoonnummer: 0800-0543 of via de website: www.belastingdienst.nl inloggen op “mijn belastingdienst”. 

Wachttijd en kosten:
De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is lang, zo’n 5 jaar. Soms maken senioren (55+) sneller kans om in aanmerking te komen, dit is gemiddeld na 6-12 maanden. De kosten van een inschrijving bedraagt € 10,- per jaar, het advies is om dit te doen via een automatische incasso. 

TIP! Lukt het jezelf niet om op de website te zoeken of heb je problemen met de inschrijving? Dan kun je langsgaan bij de Formulierenbrigade van Voorschoten Voor Elkaar. Zij houden elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur spreekuur in Bibliotheek Voorschoten, Wijngaardenlaan 4, 2252 XN Voorschoten.

Buiten de regio 

Gezien de wachttijd hij Holland Rijnland op 5 jaar ligt kan het aantrekkelijk zijn om te kijken buiten de regio. Daar bent je soms sneller aan de beurt.

www.mooiland.nl - Is actief in de regio BAAN – Breda, Arnhem, Apeldoorn en Nijmegen. Inschrijven is gratis! De gemiddelde wachttijd ligt tussen 1-2 jaar.

www.zuidwestwonen.nl - Is actief in de regio Zeeland en West Brabant. Toekenning van de woning gebeurt op basis van loting. De gemiddelde wachttijd ligt tussen de 2-3 jaar, maar aangezien het een loting is, is er een aanzienlijke slagingskans. Inschrijven is gratis!

Vast verblijf

www.kamerdirekt.nl - Op deze website kun je gratis op zoek naar een woning/kamer/studio. Je hoeft geen inschrijfgeld te betalen.  

www.kamernet.nl , www.huurzone.nl en www.huurflits.nl - Op deze websites staan regelmatig kamers, appartementen en woningen te huur. Je moet snel reageren. Voor meer kans moet je een premium account aanmaken. De kosten zijn € 19,- euro per 14 dagen.  Iedereen kan via de website reageren.   

www.kamers.nl - Op deze website kun je reageren op kamers in de steden rondom Voorschoten. De kosten zijn € 19,95 per maand en de eerste 2 weken zijn gratis. Iedereen kan via deze website reageren.

www.pararius.nl - Op deze website kun je reageren op appartementen, woningen en kamers. De website is helemaal gratis. Let op: contact gaat via de verkoopmakelaar en zij kunnen hiervoor ook geld in rekening brengen, stem dit dus vooraf af. Iedereen kan via deze website reageren. 

www.huurwoningen.nl - Op deze website kun je reageren op appartementen, woningen en kamers. Je kunt gratis op de website kijken. Als je wilt reageren op een woning dien je een abonnement te nemen. De kosten zijn € 19,95 per maand. Iedereen kan op deze website reageren. 

www.marktplaats.nl - Op Marktplaats staan regelmatig kamers/woningen te huur. Let op: vaak woon je dan bij iemand in huis. Het is belangrijk dat je verschillende gesprekken voert met de verhuurder om duidelijke afspraken te maken en deze ook op papier vast te leggen. Marktplaats is gratis. Voor wie? Iedereen kan via de website reageren. 

www.shwj.nl - Stichting Huisvesting Werkende Jongeren is een organisatie die jongeren helpt aan een woning. Er zijn wel een aantal voorwaarden: je moet tussen de 18 en 28 jaar zijn en je moet aan de beurt zijn voor je 30ste, er dient een regiobinding te zijn met Leiden (woon- of werkverbinding, scholing telt ook), daarnaast dien je ingeschreven te staan bij Holland Rijnland en dien je een bewijs van inkomen te overleggen. De wachttijd ligt tussen 2 á 3 jaar. 

www.rentslam.com - Het huren van een woning in Leiden kan een hele opgave zijn. Daarom heeft RentSlam een tool gebouwd waar gemakkelijk en snel een huurwoning, appartement of studio in Leiden gevonden kan worden. Er komt geen makelaar aan te pas, dus ook geen commissie of bemiddelingskosten. 

Tijdelijk verblijf

www.thebudgethotel.nl - Dit hotel in leiden biedt kamers aan voor een langere periode. De prijzen variëren tussen € 425,- en €2.430,- per maand.

Hotel van de Valk - Dit hotel biedt mensen voor langere tijd woonruimte aan voor ongeveer € 1200,- per maand. Voor wie? Voor iedereen. 

Campings - Er zijn verschillende campings die stacaravans verhuren voor langere tijd. Bij goed gedrag is het mogelijk om meerdere jaren een caravan te huren.

www.airbnb.nl - Via Airbnb bieden mensen (kamers in) hun eigen woning aan. Het is niet duur en goed ter overbrugging. Aanmelding kost niks. 

Vrienden/kennissen/familie: het is een mogelijkheid om ter overbrugging bij mensen te overnachten die je kent. Het is misschien niet ideaal, maar je hebt dan in ieder geval een dak boven je hoofd. Trek je stoute schoenen aan en vraag het hen. 

Antikraak 

Antikraak is een tijdelijke optie voor het vinden van woonruimte. Het is helaas niet mogelijk om met kinderen in aanmerking te komen voor antikraak/tijdelijk wonen. Kijk voor het verschil tussen antikraak- en tijdelijk wonen en de bijbehorende opzegtermijnen op de websites van Villex en/of Ad hoc Beheer.

www.adhocbeheer.nl - Indien je je aanmeldt volgt er een intakegesprek. Zij gaan vervolgens kijken wat voor aanbod ze hebben. De kosten zijn eenmalig: € 35,-. Er zijn een aantal voorwaarden: je dient inkomen te hebben, 18 jaar of ouder te zijn (geen inwonende minderjarige kinderen) en je dient een inboedelverzekering en WA verzekering te hebben. Huisdieren en roken zijn niet toegestaan en je moet mobiel zijn. 

www.villex.nl - Je kunt je gratis aanmelden, daarna volgt er een intakegesprek. Na het gesprek kun je je inschrijven. De kosten zijn eenmalig: € 25,-. Er zijn een aantal voorwaarden: je bent 18 jaar of ouder (jonger kan, maar dan wel met toestemming van ouders/voogd), hebt een aantoonbaar inkomen, je spreekt Nederlands of Engels, en er dient iemand als garantsteller te worden aangedragen (een persoon die tot max. 15.000 euro garant kan staan). Huisdieren en inwonende kinderen zijn niet toegestaan. 

www.interveste.nl - Je dient een account aan te maken. Daarna kun je reageren via de website. De kosten zijn eenmalig € 15,-. Indien je wilt reageren op een woning moet eerst het dossier online in orde worden gemaakt en pas daarna wordt je uitgenodigd voor een bezichtiging. De voorwaarden zijn: 18 jaar of ouder, aantoonbaar inkomen, een garantsteller (max. hoogte van het te garant staande bedrag is onbekend), eventuele verblijfsvergunning moet minimaal 3 jaar geldig zijn, geen minderjarige kinderen en huisdieren. 

Lig je in een scheiding?

Speciaal voor mensen die door scheiding in huisvestingsproblemen raken is er een echtscheidingshotel. Deze hotels zijn er in Lisse, Leiden, Den Haag, Katwijk en Alkmaar. Neem contact op met Divorce Hotel. Kijk voor het aanbod op de website: www.divorcehousing.nl. Neem contact met hen op via telefoonnummer: 0252-347939 of mail: Info@divorcehousing.nl. LET OP: er is sprake van een wachtlijst, het is dus belangrijk om op tijd contact met hen op te nemen. 

Ben je dak- of thuisloos?

Bent je meerderjarig en dakloos? Dan moet je je melden bij De Binnenvest in Leiden, zij gaan met jou in gesprek over de mogelijkheden tot opvang. Als je verdere maatschappelijke ondersteuning nodig hebt kun je contact opnemen met Voorschoten Voor Elkaar.

De Binnenvest – De Nieuwe Energie
Adres: Papegaaisbolwerk 25 in Leiden, telefoon: 071 - 516 61 00
Inloop elke dag van 09:00 – 21:00 uur

Ben je minderjarig?

En kan je niet terecht bij familie/kennissen/vrienden? Neem dan contact op met het crisisnummer van Cardea. Zij zijn te bereiken op het nummer: 071 - 751 82 83. Heb je wel onderdak maar wil je nog verdere (emotionele) ondersteuning? Neem dan contact op met Voorschoten Voor Elkaar.

Is er sprake van urgentie?

Denk je dat je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring (voorrang)? Op de website www.hollandrijnland.nl/ruimte/wonen/urgentie zie je de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor urgentie. Is dit het geval? Dan kun je contact opnemen met Woonzorg. Kijk voor meer informatie op de website: www.woonzorg.nl/ik_zoek/contact

Foto: Freepik