18 jaar? Regel je shit!

18 jaar? Regel je shit!

Dit betekent dat je nu een aantal dingen zelf moet regelen.

Gefeliciteerd! Je bent 18 jaar en dat is te gek! Je bent volwassen! Maar je bent nu ook verantwoordelijk voor je eigen zaken.

Om het makkelijker voor je te maken hebben we onderstaande checklist gemaakt. Maar je kunt hier ook de flyer downloaden om af te vinken wat je al geregeld hebt! Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op via tel: 071 - 561 90 01 of e-mail: info@voorschotenvoorelkaar.nl.

DigiD code aanvragen

DigiD is een persoonlijke code. Hiermee plaats je een ‘digitale handtekening’. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van studiefinanciering of zorgtoeslag. Ook kun je brieven online ontvangen via: www.mijnoverheid.nl. Een DigiD code aanvragen is gratis. Je kunt deze aanvragen op: www.digid.nl.

Inschrijven in het Donorregister

Met je DigiD code kun je je keuze, om orgaandonor te worden of niet, digitaal vastleggen. Als je geen keuze maakt, dan ben je automatisch donor. Je kunt het register invullen via: mijn.donorregister.nl.

Verzekeringen afsluiten

Voordat je 18 werd, was je meeverzekerd via je ouders. Maar nu je 18 jaar bent moet je dat zelf regelen. Denk aan de volgende verzekeringen:

Zorgverzekering

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering afsluiten. Een zorgverzekering is een verzekering dit bedoeld is voor alle ziektekosten die je maakt. Kijk voor meer informatie op: www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/kiezen. Heb je geen inkomen? Woon je nog thuis, en hebben jouw ouders ook een laag inkomen? Dan kun je je aanmelden voor de collectieve zorgverzekering via de gemeente, bel naar: 14071.

Aansprakelijkheidsverzekering

Niet verplicht, maar wel verstandig. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt. Kijk voor meer informatie op: www.consumentenbond.nl/aansprakelijkheidsverzekering

Reis- en annuleringsverzekering

Ga je binnenkort of vakantie? Dan heb je een aparte reis- en annuleringsverzekering nodig. Kijk voor meer informatie op: www.consumentenbond.nl/reisverzekering.

Inboedelverzekering

Ga je op jezelf wonen? Vergeet dan niet om een inboedel verzekering af te sluiten! Kijk voor meer informatie op: www.consumentenbond.nl/inboedelverzekering 

(Studenten)rekening en spaarrekening openen

Voor studiefinanciering, salaris, toeslagen, etc. moet je een rekeningnummer hebben. Ga je studeren? Dan kun je een studentenrekening openen. Bij veel banken is dit gratis. Je weet nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren dus het is belangrijk om te sparen. Het openen van een (online) spaarrekening is gratis en verplicht je tot niks. Ga naar de bank voor meer informatie.

Aanvragen van zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de Belastingdienst. Hiermee kun je een deel van jouw zorgverzekering betalen. Dit kan je met je DigiD aanvragen op mijn.toeslagen.nl.

Wil je op jezelf wonen in de toekomst? 

De wachtlijst voor een woning is lang! Daarom is het belangrijk dat je je meteen inschrijft voor een sociale huurwoning.

Inschrijving Holland Rijnland 

Dit kan via de website: www.hureninhollandrijnland.nl. De inschrijving is € 7,50 per jaar maar dit is een hele goede investering!

Inschrijving Woonnet Haaglanden

Dit kan via de website: www.woonnet-haaglanden.nl. De inschrijving is € 12,50 per jaar.

Inschrijving Stichting Huisvesting Werkende Jongeren

Stichting Huisvesting Werkende Jongeren is speciaal bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar die opzoek zijn naar woonruimte in Leiden. Kijk op de website: www.shwj.nl.

Aanvragen Huurtoeslag

Heb je woonruimte gevonden?! Gefeliciteerd! Is het een zelfstandige woning? Dan kun je huurtoeslag aanvragen. Dit doe je via de website: mijn.toeslagen.nl

Ga je studeren of ben je van plan om te gaan studeren?

Inschrijven bij Room

Room biedt studentenhuisvesting aan in de regio Leiden en Den Haag. Je kunt je ook inschrijven als je van plan bent om te gaan studeren maar nog niet studeert! Kijk op de website: www.room.nl.

Studiefinanciering en OV aanvragen

Studiefinanciering kun je aanvragen als je een voltijdsopleiding gaat volgen aan een mbo, hbo of universiteit. Zit je op het vmbo, havo of vwo? dan heb je recht op de tegemoetkoming scholieren. Met een OV-pas kun je als student gratis of met korting reizen. Ga voor meer informatie naar duo.nl. Let goed op de voorwaarden.

Opzoek naar een (bij)baan?

Inschrijven Talent op maat 

Talent op maat is een website die jouw talenten inzichtelijk maakt en op basis daarvan gaat kijken naar passend werk! Er wordt dus niet enkel gekeken naar je CV of opleidingsniveau. Schrijf je snel in, en ga aan de slag: www.talentopmaat.nu.

Meer informatie

Neem contact met ons op: telefoon: 071 - 561 90 01 of via e-mail: info@voorschotenvoorelkaar.nl.