"De tablet heeft mijn wereld groter gemaakt"

Mevrouw Van Lien-Buis (93) deed mee aan de tabletactie van Voorschoten Voor Elkaar

"De tablet heeft mijn wereld groter gemaakt"

Begin vorig jaar startte Voorschoten Voor Elkaar het project ‘Sluit ouderen niet uit, maar aan’. Een project waarbij geïnteresseerden een leen­tablet kunnen krijgen én begeleiding thuis door een vrijwilliger uit Voorschoten.

De vrijwilliger legt de werking van de tablet rustig thuis uit zodat er samen gewerkt kan worden aan de digitale vaardigheden van de deelnemer. Eén van deze deelnemers was mevrouw Van Lien-Buis (93). We spraken met haar over haar leven en natuurlijk over de tabletactie van Voorschoten Voor Elkaar.

Mevrouw Van Lien-Buis, kunt u wat over uzelf vertellen?

“Ik ben 93 jaar en kom oorspronkelijk uit Den Haag. Ik was de oudste van 6 kinderen. Toen ik mijn man leerde kennen, zijn we in Voorschoten gaan wonen. Ik heb één dochter, die woont ook in Voorschoten.

Vroeger mocht je als vrouw niet meer werken als je trouwde, dus werd ik huisvrouw. Daarbij hadden mijn schoonouders zorg nodig, dus namen we ze in huis. Dat was destijds een heel normale zaak. Het was een druk leven; een klein kind opvoeden én een slechthorende en slechtziende schoonmoeder in huis.

Mijn echtgenoot heeft zijn hele leven als tekenaar bij de afdeling reclame van de KLM gewerkt. Dat zal nu de afdeling Public Relations zijn, denk ik. Ooit mochten wij voor een personeelsfeest naar Australië vliegen. Nou, dat lieten we ons geen twee keer zeggen! In die tijd was het een hele onderneming om naar Australië te vliegen, maar er woonden een schoonzus en zwager, dus de beslissing was snel genomen. Natuurlijk gingen we. Het werd een reis om nooit te vergeten; één van mijn mooiste herinneringen.”

“Mijn broer stuurt me
regelmatig leuke
filmpjes en foto’s.”

Hoe kwam u met de tabletactie in aanraking? 

“Mijn dochter had in de krant de aankondiging van de actie gelezen. Ik had nog nooit iets gedaan op digitaal gebied maar hier was ik wel nieuwsgierig naar. Het contact met Voorschoten Voor Elkaar werd gelegd en er kwam een vrijwilliger om de tablet uit te leggen. Heel spannend vond ik dat, maar ook interessant. Ik moest wel even doorzetten met zo’n nieuw apparaat, maar gelukkig was mijn dochter er ook om vragen te beantwoorden.” 

Wat betekent de tablet voor u?

“Inmiddels zijn van het gezin waar ik uitkom de jongsten overleden. Alleen een broer en twee zussen leven nog. Met mijn broer in Rotterdam en zus in Den Haag heb ik dankzij de tablet veel contact. We whatsappen samen iedere dag en mijn broer stuurt regelmatig leuke filmpjes en foto’s. In die zin heeft de tablet in mijn leven een groot verschil gemaakt. Bij elkaar op bezoek gaan wordt op deze leeftijd toch minder en ook corona heeft er flink ingehakt. Maar ook met mijn dochter wissel ik nu dagelijks berichten en foto’s uit, gewoon omdat we dat leuk vinden. Voorheen ging ik nog wel eens naar de koffieochtenden en de Open Eettafel van Voorschoten Voor Elkaar. Maar dat heb ik de afgelopen twee jaar helaas niet meer kunnen doen. Op dit moment ben ik weer een beetje bang voor wat komen gaat en wil ik geen risico lopen om corona te krijgen. Nu ik dus hierdoor weer veel meer thuis ben, merk ik dat de tablet mijn wereld groter heeft gemaakt.”

Wat doet u verder zoal?

“Ik ben gelukkig niet iemand die zich snel verveelt, in de ochtend doe ik nog iedere dag gymoefeningen op de grond. Verder hou ik van lezen, puzzels oplossen en af en toe speel ik een potje rummikub met een paar buurtjes uit de flat. Ik zie wel eens op tegen de aftakeling, op mijn leeftijd zijn er veel mensen die je ontvallen en dat valt niet mee. Maar ik zeg altijd: we houden de moed erin en we gaan gewoon door met iedere ochtend koffiedrinken, want dat is iets wat ik me niet laat ontnemen!”

Meer weten over de tabletactie van Voorschoten Voor Elkaar?

Bel 071 – 561 90 01 of kijk op deze pagina: www.voorschotenvoorelkaar.nl/2021/tabletactie-voor-senioren-van-voorschoten-voor-elkaar