“Wat er ook gebeurt, blijf lachen!”

“Wat er ook gebeurt, blijf lachen!”

Hoe kom je als moeder van zes kinderen door de coronacrisis?

Het coronavirus heeft de dagelijkse gang van zaken in veel Voorschotense gezinnen de afgelopen maanden flink verstoord. Zo moesten veel kinderen door het sluiten van scholen noodgedwongen thuisblijven. De extra verantwoordelijkheid van het thuisonderwijs kwam vanaf dat moment bij de ouders te liggen. 

Voor sommige ouders misschien geen probleem, maar hoe organiseer je thuis goed onderwijs als je meerdere kinderen hebt en maar één laptop? We spraken hierover met de 42-jarige Robine Stark, moeder van zes kinderen. Het werd een leuke kennismaking met een bijzondere Voorschotense!

Robine: “Ik kom oorspronkelijk niet uit Voorschoten, maar ben via mijn man - die uit Voorschoten komt - hier terecht gekomen. Inmiddels woon ik hier al 11 jaar. Ik heb zes kinderen, waarvan vijf met mijn huidige man. M’n oudste dochter is 20 jaar, daarnaast hebben we nog drie meisjes van negen, zeven en zes jaar. En we hebben twee jongens van vierenhalf jaar, een tweeling. Ik zeg wel eens: het bevallen beviel me wel!

Thuisonderwijs

Toen werd besloten dat de basisscholen zouden sluiten brak er een zware tijd voor ons aan. Ik ben geen juf, maar moest toch ineens lesgeven aan vijf kinderen. We hebben maar één laptop en daar moesten de kinderen dan om de beurt aan werken, dat was niet te doen. Gelukkig heeft de school op een bepaald moment voor vijf laptops gezorgd, maar ondanks dat liep de druk bij mij hoog op.

We kregen bijvoorbeeld per kind minimaal zeven opdrachten per week. Daar moest ik ze dan in begeleiden. Ook moest ik zorgen dat de drie meisjes ‘s morgens allemaal om 8.30 uur online waren. Dit lukte vaak niet waardoor ik klachten en commentaar van school kreeg. Ik ben toen voor hulp gaan bellen naar de Gemeente en Voorschoten Voor Elkaar.

Voorschoten Voor Elkaar

Vanuit Voorschoten Voor Elkaar is vervolgens geregeld dat drie van mijn kinderen twee dagen in de week werden opgevangen in het Vliethuis. Daar kregen ze dan les van vrijwilligers. Er is ook gezorgd dat dit later werd overgenomen door de school. Hierdoor ging de druk een beetje van de ketel. Dat was maar goed ook, want ik moest inmiddels gedeeltelijk weer aan het werk. Behalve dat ik voor mijn kinderen zorg, werk ik namelijk ook als allround medewerker bij restaurant De Gouden Leeuw.

Coronaperikelen

Toevallig konden de kinderen wel steeds gewoon buiten spelen op het veldje voor ons huis. Zodoende zijn we elkaar gelukkig nooit in de haren gevlogen. Dat had makkelijk gekund zo met z’n allen thuis. Mijn oudste dochter heeft namelijk een vriend, dus we zaten op een zeker moment met z’n negenen in huis.

Wat ik wel lastig vond waren de vragen van mijn kinderen over de hele toestand, waar ik geen antwoord op had. Ik heb steeds erg mijn best gedaan om gewoon vrolijk te blijven voor de kinderen, ondanks de stress.

Toekomst

Door de heropening van de scholen gaat alles inmiddels weer een stuk beter. Maar ik wil wel echt dat deze lockdown stopt. Verder besteed ik niet veel tijd aan het me zorgen maken. Ik focus liever op de positieve dingen, op wat wél kan. Uit ervaring weet ik hoe waardevol het is om bijvoorbeeld een goede gezondheid te hebben. Ik heb gezien hoe bepaalde dingen je plotseling kunnen overkomen. Daardoor heb ik misschien geleerd om het leven meer te nemen zoals het komt.

Tips

Mijn tips voor mensen die zich zorgen maken zijn: carpe diem, oftewel: pluk de dag! Plan niet té ver vooruit, want je weet nooit wat er kan gebeuren. En schenk niet te veel aandacht aan het negatieve. Ik zeg altijd: luister naar Bassie: ‘Wat er ook gebeurt, blijf lachen!’”

Robine met haar vijf jongste kinderen in het begin van de lockdown periode.
16-06-2020

Coronaberichten

Bekijk ook

“Het is echt een groot plezier om de dankbaarheid in iemands ogen te zien na zo’n klusje”

Door corona besloot Tessa(25) vrijwilligerswerk te gaan doen
Lees meer >

“Een menselijke stem doet wonderen!”

Over een rustende erfgooier in Voorschoten tijdens corona
Lees meer >

Plaatjes vullen gaatjes in coronatijd

Een muzikaal cadeautje van Voorschoten Voor Elkaar
Lees meer >

Een hart onder de riem voor Voorschotenaren

❤️Een hart onder de riem voor Voorschotenaren!❤️
Lees meer >

“Een kluizenaar kiest voor zo’n leven, maar ik heb niets gekozen”

Hoe kom je als alleenstaande door de coronacrisis?
Lees meer >

“Niet met vreemde mannen meegaan, hè!”

Hoe kom je als student door de coronacrisis? Magali werd vrijwilliger.
Lees meer >

“Nu nog die filmpjes!”

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis? Paula stapte ook op de hometrainer.
Lees meer >

Anton fietst lekker door

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?
Lees meer >

“Wat er ook gebeurt, blijf lachen!”

Hoe kom je als moeder van zes kinderen door de coronacrisis?
Lees meer >

"Het is een heel moeilijke tijd"

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?
Lees meer >

Zeg het met bloemen!

Zaterdag 18 April mochten we bijna 100 inwoners van Voorschoten verrassen met een...
Lees meer >

'Ontpiekeren' voor beginners

Blog van onze sociaal werker Josien
Lees meer >

Vrijwilligers bezorgen ouderen maaltijd aan huis

De ‘Open Eettafel’,  maar dan even anders
Lees meer >

Omgaan met thuisisolatie, kies je eigen manier

Blog van onze sociaal werker Josien
Lees meer >

“Zelf initiatief nemen is denk ik heel belangrijk”

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?
Lees meer >

Wat een klein gebaar al niet kan doen

De scholen zijn gesloten en de horeca is dicht, ook wordt het afgeraden om elkaar...
Lees meer >