Omgaan met thuisisolatie, kies je eigen manier

Omgaan met thuisisolatie, kies je eigen manier

Blog van onze sociaal werker Josien

In mijn werk als hulpverlener heb ik de afgelopen weken veel ouders gesproken. Zoveel mensen zoveel meningen, dat bleek de afgelopen periode wel weer. De ene ouder snakt naar een schema waarin de dagindeling van uur tot uur beschreven staat. Andere ouders verkiezen dit los te laten en wel te zien wat ervan komt. Maar voor alle ouders geldt dat dit een nieuwe situatie is waar je even aan moet wennen. Dat het dus raar voelt, dat je soms denkt: “Droom ik dit nu?” Of dat je nog niet je draai kunt vinden is dus heel normaal. En dat je het soms leuk vindt en soms helemaal niet is ook normaal. Het is een normale reactie op een abnormale gebeurtenis.

In veel relaties gaat het in het algemeen goed met een beetje afstand en wat structuur. Na vakanties waarin mensen dicht op elkaars lip zitten, zonder de dagelijkse structuur, zien we in de hulpverlening echter standaard dat het aantal echtscheidingsverzoeken stijgt. We leven in een uitzonderlijke tijd. Ook nu moeten gezinnen het met elkaar zien te rooien. Dit kan veel vragen oproepen.

Vragen die bij mij de afgelopen weken voorbij kwamen waren bijvoorbeeld: hoe doe je dat nu dan, zorgen dat het een beetje leuk blijft thuis? Wat zeg je als je kind vraagt hoe lang het nog gaat duren? 

Ik heb naar aanleiding van die vragen daarom dus een aantal tips maar even op een rijtje gezet. 

1. Wees als water, just for today

Wat we elkaar kunnen beloven is dat we er het beste van maken. Dat we iedere dag samen kijken hoe we de dag zo goed mogelijk kunnen laten verlopen. Maak aan je kind duidelijk wat er die dag moet, maar ook waar de ruimte zit voor dingen die niet moeten. Die je kind zelf kan invullen. Dat is wat je doet in een crisistijd, je maakt er per dag het beste van. In de verslavingszorg hebben ze daar een mooie zin voor: “Just for today”.  Het vraagt loslaten van verwachtingen en aanpassen aan wat helpend is in de situatie die er op dat moment is. Als we proberen als ‘water’ te zijn, ons dus aan te passen, dan gaat het lukken. Het zal de generatie van de kinderen van nu een enorme boost geven in het leren verdragen van onduidelijkheid en accepteren van wat er nu is. Iets dat ook voor ‘grote mensen’ in onze huidige 24-uurseconomie een goede reminder is. 

2. Check even uit

Wees jezelf ervan bewust hoeveel energie je hebt en met welke been je uit bed gestapt bent. Pas daar de lat op aan, die je jezelf oplegt. Als je dus merkt dat je vier dingen tegelijk aan het doen bent en daarbij kribbig naar je kinderen aan het snauwen bent, stap er dan even uit. Als je geneigd bent de hele dag nieuws te kijken, zet dan dat ding af en toe uit. Ontprikkel! Neem even een theepauze, trek je even een paar minuten terug. Als je een partner hebt, vraag of deze het even kan overnemen. Probeer energiegevende momenten voor jezelf in de dag te bouwen waarin je kan opladen. Kijk of er dingen zijn, die niet persé hoeven, die je ook wel de dag erna kan doen.

3. Vergelijk jezelf niet met anderen

De buurvrouw lijkt het allemaal onder controle te hebben en de moeder van school ook, waarom lukt het jou dan niet. Stop met vergelijken. Je kunt niet achter de voordeur zien wat er werkelijk speelt. Het doet er ook niet toe, het gaat om jou. Sommige mensen zijn introvert en vinden thuisblijven heerlijk, anderen halen juist veel energie uit mensen ontmoeten in de kroeg. Het is misschien voor de een wat makkelijker om thuis te zitten dan voor de ander. Je bent prima zoals je bent, de verschillen tussen mensen maken juist dat we elkaar kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren. 

4. Zorg voor je basis

Sta op, verzorg jezelf, kleed je aan, eet gezond. Ga als dit kan iedere dag even een frisse neus halen (op gepaste afstand, niet in een grote groep). Heb je niets te doen, ga op zoek naar een hobby, zoek wat afleiding. De kunst is om bezigheden af te wisselen met perioden van rust.

5. Zoek hulp als je vastloopt

Als je merkt dat je last krijgt van stress, je relatieproblemen of financiële problemen hebt of je vindt het opvoeden zo dicht op elkaar nu lastig, trek dan aan de bel! Neem contact op met een maatschappelijk werk organisatie als Voorschoten voor Elkaar (tel 071 - 561 90 01) of de praktijkondersteuner GGZ via de huisarts. En vraag of iemand even met je kan meedenken. Alleen al even je verhaal kwijt kunnen, samen met iemand oplossingen bedenken, kan voorkomen dat je maar blijft piekeren. Het kan ook voorkomen dat spanningen oplopen en de problemen straks niet meer te overzien zijn. Je hoeft niet altijd een traject van meerdere gesprekken aan te gaan, je kunt ook kiezen voor een eenmalig gesprek. Gewoon doen!

Josien Kooloos
Praktijkondersteuner GGZ
Sociaal werker

06-04-2020

Coronaberichten

Bekijk ook

“Het is echt een groot plezier om de dankbaarheid in iemands ogen te zien na zo’n klusje”

Door corona besloot Tessa(25) vrijwilligerswerk te gaan doen
Lees meer >

“Een menselijke stem doet wonderen!”

Over een rustende erfgooier in Voorschoten tijdens corona
Lees meer >

Plaatjes vullen gaatjes in coronatijd

Een muzikaal cadeautje van Voorschoten Voor Elkaar
Lees meer >

Een hart onder de riem voor Voorschotenaren

❤️Een hart onder de riem voor Voorschotenaren!❤️
Lees meer >

“Een kluizenaar kiest voor zo’n leven, maar ik heb niets gekozen”

Hoe kom je als alleenstaande door de coronacrisis?
Lees meer >

“Niet met vreemde mannen meegaan, hè!”

Hoe kom je als student door de coronacrisis? Magali werd vrijwilliger.
Lees meer >

“Nu nog die filmpjes!”

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis? Paula stapte ook op de hometrainer.
Lees meer >

Anton fietst lekker door

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?
Lees meer >

“Wat er ook gebeurt, blijf lachen!”

Hoe kom je als moeder van zes kinderen door de coronacrisis?
Lees meer >

"Het is een heel moeilijke tijd"

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?
Lees meer >

Zeg het met bloemen!

Zaterdag 18 April mochten we bijna 100 inwoners van Voorschoten verrassen met een...
Lees meer >

'Ontpiekeren' voor beginners

Blog van onze sociaal werker Josien
Lees meer >

Vrijwilligers bezorgen ouderen maaltijd aan huis

De ‘Open Eettafel’,  maar dan even anders
Lees meer >

Omgaan met thuisisolatie, kies je eigen manier

Blog van onze sociaal werker Josien
Lees meer >

“Zelf initiatief nemen is denk ik heel belangrijk”

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?
Lees meer >

Wat een klein gebaar al niet kan doen

De scholen zijn gesloten en de horeca is dicht, ook wordt het afgeraden om elkaar...
Lees meer >