“Zelf initiatief nemen is denk ik heel belangrijk”

“Zelf initiatief nemen is denk ik heel belangrijk”

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?

Door de coronacrisis zijn momenteel veel ouderen alleen thuis. Om deze mensen een hart onder de riem te steken heeft een aantal enthousiaste vrijwilligers de afgelopen tijd ansichtkaarten aan hen geschreven. In totaal zijn er 100 kaarten bezorgd! Verschillende ouderen hebben ons gebeld nadat ze de kaart hadden ontvangen. Zij waren enorm blij met het gebaar. Zo ook Anton, een actieve tachtiger in Voorschoten. We belden met hem voor een praatje.

“Ik ben inmiddels 85 jaar en woon zelfstandig in een flatgebouw met 36 appartementen. Ik ben, net als mijn vrouw, een geboren en getogen Voorschotenaar. We hebben slechts acht jaar ergens anders gewoond. Dat was in Hattem, waar ook onze twee zoons zijn geboren. Helaas is mijn vrouw in 2015 overleden.

Kaartje

Ik was heel blij met de kaart die ik van Voorschoten Voor Elkaar kreeg. Wat een lieve actie! Vanwege een paar chronische aandoeningen mag niemand bij mij binnenkomen. De kaart heb ik met natte ogen gelezen, zoiets komt heftig aan, dat er iemand aan mij denkt is zo mooi. Ik vond het bijzonder dat jullie de moeite hadden genomen. Hartstikke lief.

Coronaperikelen

Tijdens deze coronaperikelen merk ik gelukkig dat veel mensen zich om mij bekommeren. Ik ontdek nu weer eens hoeveel aandacht buurtgenoten elkaar geven. Dagelijks wordt er bij mij op het raam geklopt om te vragen of het goed gaat en of ik nog wat nodig heb. Mijn twee zoons wonen op andere plaatsen in het land, maar we hebben elke dag contact. Mijn boodschappen worden door de supermarkt thuisbezorgd. Normaal gesproken doet mijn vaste hulp verder alles in huis, maar helaas moet ik dat nu zelf doen.

Bezig blijven

Gelukkig heb ik me nog nooit verveeld, ik ben echt verslaafd aan de computer en mijn iPad. Ik lees veel nieuws en zit lekker op Facebook en Instagram. Mijn jongste zoon is beroepsfotograaf en op verschillende kanalen kijk ik dan naar alle mooie foto’s die hij heeft geschoten. Mijn kleinkinderen zitten ook op Facebook en Instagram. Dat is heel fijn want dan kan ik ook zien waar zij zoal mee bezig zijn.

Verder moet ik vanwege mijn gezondheid elke dag fietsen op de hometrainer. Dat vind ik heel erg stom maar met mijn iPad erbij is de tijd zo om. Dat maakt het fietsen toch nog een beetje leuk. Ik vind het heel leuk om met mijn tijd mee te gaan. Muziek luisteren via Spotify is bijvoorbeeld ook één van mijn hobby’s. Verder dwing ik mezelf af en toe om frisse lucht te halen, maar dat is momenteel natuurlijk wel wat lastiger. Ik moet nu heel goed oppassen dat ik niet te dicht bij iemand anders in de buurt kom. Gelukkig heb ik ook heel veel contacten met familie en vrienden elders in het land en wij bellen en whatsappen ijverig met elkaar.

Zorgen

Daarnaast probeer ik me niet te veel zorgen te maken. Het helpt daarbij om niet steeds naar het nieuws te kijken en luisteren. Daar word ik zenuwachtig van. Ik kijk alleen de persconferenties en het journaal en verder staat de tv uit. Dan gaat de muziek weer lekker aan.

Tips

Als tips aan anderen zou ik willen zeggen: ga wat meer met de computer aan de slag of ga lekker YouTuben. Als je daar zenuwachtig van wordt ga dan gewoon tv kijken. Ik heb het voordeel dat ik veel familie heb, maar mocht je dat niet hebben stuur dan eens een kaartje naar een oude vriend of kennis. Als je goed contact hebt met de buren bel ze dan eens op. Zelf initiatief nemen is denk ik heel belangrijk. Wat ik vroeger heb gezaaid krijg ik nu zesdubbel terug! Verder denk ik dat het belangrijk is om je vooral niet zielig te voelen. Tenslotte: mocht je niet weten hoe een computer of iPad werkt, pak dan een goed boek.”

02-04-2020

Coronaberichten

Bekijk ook

“Het is echt een groot plezier om de dankbaarheid in iemands ogen te zien na zo’n klusje”

Door corona besloot Tessa(25) vrijwilligerswerk te gaan doen
Lees meer >

“Een menselijke stem doet wonderen!”

Over een rustende erfgooier in Voorschoten tijdens corona
Lees meer >

Plaatjes vullen gaatjes in coronatijd

Een muzikaal cadeautje van Voorschoten Voor Elkaar
Lees meer >

Een hart onder de riem voor Voorschotenaren

❤️Een hart onder de riem voor Voorschotenaren!❤️
Lees meer >

“Een kluizenaar kiest voor zo’n leven, maar ik heb niets gekozen”

Hoe kom je als alleenstaande door de coronacrisis?
Lees meer >

“Niet met vreemde mannen meegaan, hè!”

Hoe kom je als student door de coronacrisis? Magali werd vrijwilliger.
Lees meer >

“Nu nog die filmpjes!”

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis? Paula stapte ook op de hometrainer.
Lees meer >

Anton fietst lekker door

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?
Lees meer >

“Wat er ook gebeurt, blijf lachen!”

Hoe kom je als moeder van zes kinderen door de coronacrisis?
Lees meer >

"Het is een heel moeilijke tijd"

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?
Lees meer >

Zeg het met bloemen!

Zaterdag 18 April mochten we bijna 100 inwoners van Voorschoten verrassen met een...
Lees meer >

'Ontpiekeren' voor beginners

Blog van onze sociaal werker Josien
Lees meer >

Vrijwilligers bezorgen ouderen maaltijd aan huis

De ‘Open Eettafel’,  maar dan even anders
Lees meer >

Omgaan met thuisisolatie, kies je eigen manier

Blog van onze sociaal werker Josien
Lees meer >

“Zelf initiatief nemen is denk ik heel belangrijk”

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?
Lees meer >

Wat een klein gebaar al niet kan doen

De scholen zijn gesloten en de horeca is dicht, ook wordt het afgeraden om elkaar...
Lees meer >