“Niet met vreemde mannen meegaan, hè!”

“Niet met vreemde mannen meegaan, hè!”

Hoe kom je als student door de coronacrisis? Magali werd vrijwilliger.

Oorspronkelijk zou ze een half jaar in Spanje gaan studeren, de coronacrisis maakte echter alles anders en zij besloot de tijd te nemen om zich op een heel andere manier te ontwikkelen.

Magali (21): “Ik heb me ingeschreven voor vrijwilligerswerk en zo kwam ik bij het Parkhuis in Voorschoten terecht. Parkhuis is een buurtontmoetingsplek voor mensen die graag andere mensen willen ontmoeten, zij komen er om met elkaar te praten, koffie te drinken en spelletjes te doen. Het is een groep van zo’n vijftien personen, de meesten wat ouder, sommigen arbeidsongeschikt, sommigen gepensioneerd. De groep is bijzonder hecht, ze helpen elkaar, ze letten goed op hoe het met iedereen gaat. Ze zorgen ook goed voor mij (“niet met vreemde mannen meegaan, hè,” en kunnen dan smakelijk lachen om hun goedbedoelde advies).

Na mijn vwo ben ik psychologie gaan studeren in Leiden. De studie gaat mij goed af, ik heb het zo geregeld dat ik dit half jaar vrijwilligerswerk kan doen. Op drie dagen (de andere twee dagen werk ik als student-assistent) doe ik vrijwilligerswerk: naast het Parkhuis ben ik overblijfmedewerker op een basisschool, maatje van een hoogbegaafde jongen met autisme en begeleid ik vluchtelingen op een AZC in Amsterdam.

Parkhuis

Ik vind het bijzonder om kennis te maken met mensen die ik anders niet zo makkelijk tegenkom, het is van meerwaarde voor mijn ontwikkeling als mens en het geeft ook een verdieping aan mijn studie psychologie.

Ik probeer iedereen een fijne ochtend te bezorgen. De bezoekers komen vrijwel allemaal hier vandaan en zijn enorm goed op de hoogte van de dorpsgeschiedenis, ze vinden niets heerlijkers dan mij uit te leggen hoe het dorp er vroeger uit zag. Ik kan hier veel van leren.

Deze week bijvoorbeeld heb ik weer hele leuke gesprekken met ze gehad over de geschiedenis van Leiden. Mijn eigen wereldkennis is vrij beperkt, dus ik vind het heel leuk alles aan te horen en ontvang de nieuwe dingen enthousiast. Ook dus over de geschiedenis van Nederland, van Napoleon en de oorlog, van alles. Ik stel veel vragen en zo ontstaan er hele leuke gesprekken. Ik voel dat ze dan gestimuleerd zijn om mij hun kennis over te dragen. Ook over het leven van vroeger in het algemeen. Hoe het vroeger was op school, binnen het gezin, de rol van de kerk etc. Voor mij een hele goede reflectie op het leven van nu, dat hoe alles nu is helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

"Ik vind het bijzonder om kennis te maken met mensen die ik anders niet zo makkelijk tegenkom"

Ik leer van de bezoekers hoe zij elkaar opvangen, steunen en op elkaar letten, als er iemand niet is trekken ze meteen aan de bel. Ze zijn bijzonder sociaal ingesteld. En omgekeerd hoop ik ook een bijdrage te leveren aan hun ochtenden; ik werk er één ochtend per week, samen met een beroepskracht en een andere vrijwilliger begeleiden we de groep. Ik klets met iedereen en als het nodig is help ik ze. De bezoekers kunnen nog wel eens kibbelen over ogenschijnlijk kleine dingetjes, bijvoorbeeld welke spelregel bij het bingoën nu voorgaat (‘wie het eerst een diagonaal heeft?’), sommigen kunnen zich daar best in vastbijten. Ik probeer ze dan weer in de samenwerkingsmodus te krijgen, ik luister naar ze en als het nodig is hak ik de knoop door. Leuk om te merken dat ze dat makkelijk accepteren van een jong iemand als ik.

Aan het einde van de ochtend wenst iedereen elkaar altijd heel lief een fijne dag of een fijne week. “Het was gezellig, een fijne week allemaal. Geniet van het weer!”.

Ben je geïnspireerd geraakt door Magali’s verhaal en wil je ook vrijwilligerswerk doen? Meld je dan aan op onze vrijwilligerswebsite of neem contact op met Katja (katja@voorschotenvoorelkaar.nl).

18-11-2020

Coronaberichten

Bekijk ook

“Het is echt een groot plezier om de dankbaarheid in iemands ogen te zien na zo’n klusje”

Door corona besloot Tessa(25) vrijwilligerswerk te gaan doen
Lees meer >

“Een menselijke stem doet wonderen!”

Over een rustende erfgooier in Voorschoten tijdens corona
Lees meer >

Plaatjes vullen gaatjes in coronatijd

Een muzikaal cadeautje van Voorschoten Voor Elkaar
Lees meer >

Een hart onder de riem voor Voorschotenaren

❤️Een hart onder de riem voor Voorschotenaren!❤️
Lees meer >

“Een kluizenaar kiest voor zo’n leven, maar ik heb niets gekozen”

Hoe kom je als alleenstaande door de coronacrisis?
Lees meer >

“Niet met vreemde mannen meegaan, hè!”

Hoe kom je als student door de coronacrisis? Magali werd vrijwilliger.
Lees meer >

“Nu nog die filmpjes!”

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis? Paula stapte ook op de hometrainer.
Lees meer >

Anton fietst lekker door

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?
Lees meer >

“Wat er ook gebeurt, blijf lachen!”

Hoe kom je als moeder van zes kinderen door de coronacrisis?
Lees meer >

"Het is een heel moeilijke tijd"

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?
Lees meer >

Zeg het met bloemen!

Zaterdag 18 April mochten we bijna 100 inwoners van Voorschoten verrassen met een...
Lees meer >

'Ontpiekeren' voor beginners

Blog van onze sociaal werker Josien
Lees meer >

Vrijwilligers bezorgen ouderen maaltijd aan huis

De ‘Open Eettafel’,  maar dan even anders
Lees meer >

Omgaan met thuisisolatie, kies je eigen manier

Blog van onze sociaal werker Josien
Lees meer >

“Zelf initiatief nemen is denk ik heel belangrijk”

Hoe kom je als oudere door de coronacrisis?
Lees meer >

Wat een klein gebaar al niet kan doen

De scholen zijn gesloten en de horeca is dicht, ook wordt het afgeraden om elkaar...
Lees meer >