Mijn leven draaide alleen om de verzorging van  mijn man

Mijn leven draaide alleen om de verzorging van  mijn man

Over leven na de mantelzorg

Mevrouw Heinen heeft via Voorschoten Voor Elkaar een ‘maatje’ gekregen. Iedere week komt de van oorsprong Tjechische Denisa een kopje koffie drinken en kletsen ze honderduit. Als mantelzorger voor haar man had mevrouw Heinen 1,5 jaar elke dag veel mensen over de vloer. Na het overlijden van haar man was haar huis opeens heel erg stil.

We gingen in gesprek met mevrouw Heinen over deze moeilijke periode, maar ook over de hulp die ze via Voorschoten Voor Elkaar kreeg. 

Kunt u kort iets over uzelf vertellen?

“Inmiddels woon ik al 26 jaar in Voorschoten. Ik ben oorspronkelijk een Leidse en mijn man en ik hebben altijd in deze regio gewoond. Mijn man en ik hadden ook een huisje in Duitsland waar we de helft van het jaar woonden, totdat mijn man ziek werd.” 

Hoe bent u in contact gekomen met Voorschoten Voor Elkaar?

“Dat weet ik eigenlijk niet eens meer. Volgens mij heb ik ze gebeld toen mijn man steeds zieker werd. Mijn man kreeg drie jaar geleden longkanker. We zijn toen een heel zwaar traject ingegaan van elke dag chemo en bestraling. Zijn bed heeft 1,5 jaar in de woonkamer gestaan. Ik had nog nooit hulp in de huishouding gehad, maar ik kon het toen niet meer aan. Voorschoten Voor Elkaar heeft toen geholpen bij het regelen van huishoudelijke hulp, het aanvragen van een traplift en ik heb zelfs via Voorschoten Voor Elkaar iemand gevonden voor mijn hond. Al twee jaar lang komt er een meisje drie keer per week om de hond uit te laten.”

Wat een zware tijd moet dat zijn geweest voor u. 

“Dat was een hele zware tijd inderdaad. Mijn leven draaide alleen om de verzorging van mijn man. Ik was er echt de hele dag mee bezig. Hij was zo’n actieve man. Ik heb hem nooit horen klagen. Hij is uiteindelijk overleden aan COVID-19. We waren 61 jaar getrouwd en we waren echt zo’n echtpaar dat alles samendeed. Ik heb het er nog steeds moeilijk mee. Gelukkig heb ik hele lieve kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Zij doen wat ze kunnen, maar ze wonen ook niet allemaal in de buurt en hebben drukke levens.”

“Toen man overleed
viel ik in
zo’n groot gat.”

En toen heeft Voorschoten Voor Elkaar u gekoppeld aan Denisa?

“Dat is eigenlijk via mijn zoon gegaan. Hij maakte zich zorgen over mij en heeft contact opgenomen met Voorschoten Voor Elkaar. Diantha (sociaal werker) van Voorschoten Voor Elkaar heeft toen gekeken wat zou kunnen helpen en ze zijn toen op zoek gegaan naar een ‘maatje’. Toen man overleed viel ik in zo’n groot gat. Gelukkig ben ik toen via Voorschoten Voor Elkaar in contact gekomen met Denisa en dat klikte gelijk!”

Wat doen jullie zoal samen?

“We kletsen vooral heel veel. Denisa komt echt elke zondagmiddag. Als ze een keer niet kan komt ze op een andere dag. We hebben een hele goede klik. Denisa is van oorsprong Tjechisch en geeft Nederlandse les aan nieuwkomers in Nederland. Ze weet natuurlijk veel meer van grammatica dan ik, maar zij vindt het weer heel leuk als ik oude Nederlandse gezegdes gebruik. Toen zij naar Nederland kwam kende ze ook nog niet veel mensen. In die zin kan je zeggen dat we veel aan elkaar hebben. Ze ziet mij een beetje als haar oma.”

Ondernemen jullie ook weleens wat samen?

“We koken ook weleens samen en sinds kort heeft Denisa een auto. Af en toe willen we er samen op uit trekken. Ik wil bijvoorbeeld een keer graag nieuwe kleren kopen. We hebben al afgesproken dat we binnenkort een keer gaan winkelen. En dankzij Denisa zit ik tegenwoordig op WhatsApp. Tegenwoordig appen we dus ook. Denisa is heel nieuwsgierig naar de Nederlandse cultuur en geschiedenis. Ze wil bijvoorbeeld alles weten over 3 oktober of hoe het was in Nederland tijdens de oorlog. We raken echt nooit uitgepraat!”

Wilt u verder nog iets kwijt?

“Schroom niet om aan de bel te trekken als je hulp nodig hebt. Ik had zo’n fijn leven. Ik kwam helemaal niet met die dingen in aanraking en ik wist ook niet wat er allemaal aan hulp en ondersteuning bestond. Gelukkig wisten ze dat bij Voorschoten Voor Elkaar wel. Via Voorschoten Voor Elkaar heb ik ook een hele fijne huishoudelijke hulp gekregen. En ik kan inmiddels gebruikmaken van de regiotaxi. Voorschoten Voor Elkaar denkt echt met je situatie mee.”

Foto: Freepik.com